3 Kas 2009

istanbul oburcuk rehberi REVİZE

Oburcuklar için İstanbul Rehberi

Benim gibi güzel anları hep kokularla, lezzetlerle düşleyenlerden misiniz? Çocukluğum aklıma, horoz şekeri, annemin köfte-patatesi, anneannemin cıngıllı mantısıyla geliyor nedense. Bir seyahati planlarken önce nerede ne yemek yeneceğini hayal ediyorum, özensiz, sıradan öğünlerle geçen bir gezide mutsuzum ve sürekli homurdanıyorum. Turistik yerler, fazla moda olmuş bol süslenmiş ama tadını kaybetmiş yerler de ilgimi çekmiyor. Gurmenin şöyle oturup kazanlar dolusu yemeği ekmek bana bana yiyen tombiş bir kişi olmadığını öğrendim artık şükür:)

Yıllar hızla geçiyor, sevdiğimiz şeyler değişiyor, kayboluyor. Bu kayboluş sahip çıkmamamızın vebali olacak bu olağanüstü lezzetlere. Markiz pastanesi kapandı yerine uluslararası bir kahve zinciri geldi, Rejans kapanmasın diye imza topluyoruz yana yakıla ama kapanma haberi gelmeden önce kaç tanesinde yemek yedik bu yerlerin?
Yeni olan, popüler olan her yer kötüdür demiyorum elbette ben de Lucca’da satsuma votkasının muhteşemliğinin farkındayım. Benim altını çizmek istediğim lezzet mirasımıza sahip çıkma gerekliliği.

Bu sadece yola çıkıp altta sıraladığım yerlerde yemek yiyerek olacak şey değil elbet ama kabul edelim leziz ve güzel bir başlangıç olacak serüvenimizeJ

Not: listenin alt bölümüne merak edenler için birkaç güzel bilgi de sıkıştırdım. Yemeğin kendisi kadar masalı da harikuladedir değil mi!

İstanbul lezzetleri….

Aksaray sahilde sur içinde Van Kahvaltı salonunda kahvaltı
Van kahvaltılarının Anadolu Mutfak Kültüründe yeri başka. Bilhassa Van gölü etrafında yapılanlar. Artık unutulmak üzere olan Manda sütünden Süt kaymağı var öncelikle. Süphan Dağı'ndan gelen ballar var. Van'ın ünlü otlu peyniri, kavrulduktan sonra un haline getirilen buğdayın tereyağı ile pişirilmiş bir hali olan 'kavut' yumurtanın sadeyağ ve un ile tavada kavrulmuş hali olan 'murtuga' (sucuklu da olur), taze domates, sıcak süt ve/veya çay diğer malzemeleri oluşturuyor. Van usulü kahvaltıyı, İstanbul'da öğleye kadar veriyorlar ama Van'da son servis saati sabahın sekizi ..

· Karaköy Murat Muhallebi’de kıymalı kol böreği
Bir börek düşünün şöyle bol soğanlı, kıymalı ve bir kilo yemenize rağmen midenizi yakmıyor!

· Karaköy Güllüoğlu’nda peynirli su böreği ve fıstıklı burma.
Fıstıklı burma diyorum başka bir şey demiyorum!

· Kireçburnu Fırınının şam kurabiyesi
Kıymalı poğaça ve tahıllı grissinisi de muhteşem

· Galata Konak pastanesinde çikolatalı badem ezmesi
Muhteşem bir terası, harikulade bir manzarası var. İstanbul'a bu terastan bir bakın.

· Bebek badem ezmesi
Ucuz değil ama değer

· Beşiktaş çarşıda Pando’da kaymaklı ballı kahvaltı.
Bulgarın yeri olarak da bilinir, Pando ustanın kulakları artık duymuyor pek ama hala işinin başında. ailesi de destek. istanbulda kaymak hala Pando ustaya emanet. Wallpaper dergisine çıkınca bir dönem çok moda olmuştu şimdi şükür normale döndü.

· Emirgan sahilde simit-ayran
İstanbul’un alameti farikası. Boğaza karşı paha biçilmez bir lezzet.

· Pangaltı Tuşba’nın mezeleri
Biber dolmasının ve Arnavut ciğerinin hastasıyım, ah taramayı da unutmayalım!

· İstiklal lades’te menemen

· Rumelihisarı iskele büfede çift kaşarlı sucuklu vee domtiz soslu tost
Denize nazır yenmeli, bir banka kurulmalı şöyle, oh be!

· Baharda Armada Teras’ta kahvaltı.
Armada İstanbul’un en özel otellerinden. Terasta kahvaltını martılarla bölüşmeyi göze alın ve gidin derim, hem muhteşem esiyor. Lobide mermer havuzda kaplumbağaları izlemeyi unutmayın.

· Bebek kahvenin ıpanaklı anne böreği.
Şöyle üstü çörekotlu olacak yanına da ayran.

· Ahırkapı Giritli bahçede ege mezeleri.
Kesinlikle 1 numara. Bütün mezeler sahibi Ayşe Hanım’ın Ayvalıktan getirdiği sızma zeytinyağı ile yapılıyor. Ege otları, karidesli şehriye pilavının hastasıyım. Midye dolma olan güne denk gelmek gerek, vişne likörü ise hımmmmm.

· Balıkçı Sabahattin’de lakerda ve balık
Baharda gidin, bahçe masalara kurulun. Güzel sohbete rakı yarenlik etsin.

· ·Asitane’de ıspanaklı kuzu incik ve vişneli sarma üstüne tatlılardan Helatiye ve Levzine.
‘’Osmanlı Mutfağı, gizli kalmış bir hazine, 700 yıl boyunca yaşamış dev bir imparatorluğun lezzet mirası. Orta Asya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkeleri lezzetlerinin harmanlanması sonucunda zenginleşmiş ve sınırları içindeki toprakların yemek kültürleri üzerinde derin izler bırakmış... Ancak, ne yazık ki bu zengin mutfak, aşçı loncalarının yemek ve pişirme bilgilerini meslek sırrı olarak saklama geleneğinden basılı dökümanlara geçememiş ve günümüze hakkıyla taşınamamış.
’’Asitane Restaurant olarak bizler, 1991 senesinden beri bu görkemli mutfağın saklı kalmış lezzetlerini sizinle paylaşıyoruz. Bu serüvende bize Topkapı, Dolmabahçe ve Edirne Saray mutfaklarının yemek, tatlı masraf kayıtları, önemli ziyafetlerin defterleri, yabancı devlet görevlileri ve çeşitli meslek gruplarının Osmanlı yaşam tarzına ilişkin kaleme aldığı kitaplar rehberlik etti. Mönümüzdeki yemekler bu kaynaklardan alınmış özgün reçetelere sadık kalınarak hazırlanmıştır. Sizler aslına uygun malzeme ve usullerle pişirilen bu Osmanlı ziyafetinin tadını çıkarırken, biz de Osmanlı-Türk mutfak kültürüne hizmetin sevincini yaşıyoruz.’’

· Beykoz balıkçı barınagında gazete kağıdı üzerinde ızgara uskumru
Lütfen çatal istemeyeniz!

· Borsa’nın mercimekli imambayıldısı ve hünkar beğendisi.
Borsa gastronomiye büyük emek vermiş ve zenginlik katmış büyük bir ustanın eseridir. Füzyon yapmanın ‘onu al buna kat’dan daha ciddi bir iş olduğunu öncelikle tatların, lezzetlerin izinde esaslı bir çalışma yapmak gerektiğini ve bunca emeğin ve özenin sonunda böyle hak ettiği üne sahip olmuştur.

· Kadıköy Yanyalı Fehmi Lokantasında arpacık soğanlı yahnisi
Pilavı da tam ağzımıza layık, yanında da cacık.

· Pandelide öğlen yemeği
Yer mısır çarşısının denize yakın girişinin üstü. Mavi çinileri ile bir İstanbul klasiği. Patlıcanlı böreği benim favorim. Ama asıl atmosfer eşsiz. Öğle yemeğinde gidilmeli. açık camlardan eminönü meydan ve haliç leziz!

· Levi’de pazı sarma ve irmik helvası
Eminönü Hamdi’nin yanındaki hanın 3. katındaki salaş kosher lokantası.

· Sultanahmet Selim Usta’da köfte
Biber salçası eşliğinde, nihayetinde de Kemalpaşa tatlısı.

· Vefa’da boza
Ben hala marketlerde satılanlardan farklı olduğunu iddia etmekteyim. Eşikten girerken aşınmış mermere dikkat ediniz, Vefa semtinin simgesi olan bu yerden sonra yürüyerek ayın biri kilisenine gidebilirsiniz.

· İncinin profiterolü
Başka şubesi yok! Yanında da buzz gibi limonata, portakallı kurabiye de cabası.

· Bostancı Yaşar ustanın kavunlu ve şeftalili dondurması.
Gerçek meyveden yapılıyor, hiç aklımdan çıkmıyor.

· MuzedeChanga’nın şarapta dinlendirilmiş armut tatlısı

Mutfağın sanat değil zanaat olduğuna inananlardanım. Murat Belge muhteşem kitabında bu konuya ne güzel değinmiş; sanatta özgünlük esastır, oysa zanaat bir ustadan öğrenilen yöntemin mükemmelleştirilmesidir. Ben derim ki sanat barbunyaya muz katmak ise ben almayayım. Ben annemin barbunyası gibi bir barbunya yapabildiğimde kendimi usta sayarım. Orhan Veli ile aynı kelimeleri siz de kullanabilirsiniz ama onun gibi şiir yazmak yani dilde o müthiş sadelik aslında dağarcıktaki zenginlikten gelir. Mutfakta da füzyon yapacagım diyorsanız ille de önce tüm dünya mutfaklarını adam akıllı öğrenin, malzemeleri, tarihlerini, yemeklerin büyüsünü bozmadan mucizevi dokunuşlarda bulunabilirsiniz böylece. İşte Changa bunu yapmaktadır. Evet herkes Füzyon yapabilir ama herkesinki olmaz. MuzedeChanganın kırmızı şarapta dinlendirilmiş, pişmaniye ve damlasakızlı dondurmalı armut tatlısını deneyiniz. Ah bir de topiği elbet! 10 üstünden 10!

· Muhittin Hacı Bekirin demirhindi şerbeti veee akide şekeri
Lokumunu unutmayalım değil mi, gül lokumunu şiddetle tavsiye ederim.

· Etiler Çardak'ta döner ekmek
Ekmekarası keyfi için kesin gidilsin, az yağlı leziz kokulu bir döner keyfi ve yanında turşu

· Nişantası Hünkar’ın ev yemekleri
Bir İstanbul Klasiği, ayvalı yahnisi, tatlıları, ev yemekleri muhteşemmm

· Hamdi’de fındık lahmacun
Hamdi en keyifli kebapçılardan, manzara güzel, denizden rüzgar esiyor, servis kaliteli

· Sabırtaşı’nda içli köfte (rakipsiz)
Yıllarca bembeyaz önlüğüyle istiklal caddesinde bize o güzel içli köftesini sundu. Şimdi ailesiyle kendi yerini açtı. (hala kapının önüne tezgahıyla iniyor Ali Usta) YKY’nin karşısındaki hanın üst katı evet merdiven biraz dik ama değer. başka bir yer, başka yemekler, başka bir dünya!

· Refik’te beyaz peynir-kavun-rakı
Bembeyaz masa örtüleri üzerinde tekmil fava. Yakışır! (tekmil favanın dereotu ve soğanlı versiyonun adıdır efem)

· Asmalı helvetia’da ev yemekleri
Pratik, hızlı ve leziz. Açık mutfak oldugu için yemeklerin yapılışını görüyorsunuz içiniz rahat.

· Antre’den Anadolu peynirleri
Bilmemkaç çeşidin peyniri bulmuş getirmişler, ellerine sağlık.

· Rumeli Kavağında Kahraman'da kalkan
Pahalı ama Kalkan Yahnisi yıkılıyor, yabancı bir misafire yapılavak güzel bir jest derim

· Çiftehavuzlar jburgerde burgerrr
Sırrı sosunda…

· Ortaköy neşede kurufasulye-pilav-tavuksuyu çorba
Üst kata kurulun, keyfini çıkarın.

· Sarıyer börekçisi kıymalı poğaça
Bu da bir klasik. Şöyle Kilyos vs taraflarına vs giderken yanınıza paket alıp beach ortamında çantadan çıkarıp yemek daha da keyifli oluyor. yanında da çay. bir gün yakayı ele vericem ama börek yedim beachte diye tutuklayacak değiller a!

· Çemberlitaş Şehmuz'un kebabı
Sadece öğlen açık, çıkın çıkın gidin bayılacaksınız

· Kanlıca Taç Balık'ta levrek külbastı
Mezeler ve balıklar özenli, leziz, servis de kaliteli

· Üsküdar Kanaat lokantasında lahana dolması ve fırın sütlaç
Bir de İzmir köfteyi çok güzel yapmaktalar. Şöyle bol domates soslu, çıtır patatesli, hımmm.

· Feriyenin çilavı
Yasemin kokulu pirinçten yapılan çilavın muhteşemliği sakızında yatar

· Kalamış Samsun Pide Salonunda gerçek Karadeniz pidesi
Kuşbaşılı kaşarlı, oh yanında da ayran

· Arnavutköy’ün muhteşem kokulu çilekleri
kocaman saman lezzetli, hormonlu çilek bozuntuları gibi değil işte. Rengi pembe beyaz tadı ve kokusu şahane.

· Ahırkapı Vonalı Celal’in mıhlaması ve turşuları
Karadeniz lezzetlerinde başarılı bir yer ama turşu da rakipsiz!

· Kanlıca’nın pudra şekerli yoğurdu
Denize bakarak yeneni makbuldür efem.

· Çengelköyün bademi
Bol buz az tuzla kütür kütür yenmeli.

· Çiya’da Güneydoğu Yemekleri
Sunumlarda şahanelik beklemeyin ama lezzetler rafine olması gerektiği gibi. Humusu favorim.

· Kaburga sofrasında kaburga dolması
Ben yemem deme dene!

· Galata Kiva han'da anadolu yemekleri
Bir kere beyaz mermerler ve vitraylarla çok şık, öyle köhne , karanlık bir yer değil sonra 5 çeşit sarma var, sahibi müthiş emek vermiş, anadolunun birbirinden güzel yemeklerini yapıyor bize.

· levent köşebaşı'nda tarsusi kebap
az yağlı bir kebap çeşididir ve lezizdir.

· Kurtuluş Göreme muhallebicisinde muhallebi
Kurtuluş'un simge adreslerinden biridir, tavuk suyu çorba ve kazandibi çook güzel

· Piyer loti'de türk kahvesi
manzaraya karşı, şöyle keyifle.

· laleli'de Gaziantepli Çavuşoğlu'nda lahmacun
Sahibi Antepli, hakkını veriyor, katmerinizi de alıp eve yollanırsanız, pazar sabahı ballı katmerle oh be!

· Arnavutköy Alibaba'da köfte
Yanına da piyazz.

· levent köşebaşı'nda tarsusi kebap
az yağlı bir kebap çeşididir ve lezizdir.

· Dragon'un noodle'ı
çincilikte son nokta:)

· Beşiktaş Adanalım dürümcü
Sinan paşa mahallesinde , küçük bir dürümcü, ustası eskş köşebaşından , kendine burayı açmış sonra iyi de yapmış, mideyi mahvetmeyen güzel bir kebap için doğru adres, ayaküstü de uğranabilir, hem de çook ucuzz.

· Levent Loft binası altındaki Fratelli la bufala'da tiramisu
ah bir de pizzası!

· Şehremini Pideci Asım
Bir simge dükkan daha. karadeniz pidesi için hemen gidilsin

· Arnavutköy Vira vira'nın karides söğüşü
yine bahar, yine açık hava olsun, üstüne bol zeytin yağı tadına doyum olmaz

· Şehremini odabaşı çiğbörek
Sadece çiğ börek yapan bu yer bir aile işletmesi , şimdi bunu yazarken yıllardır gitmediğim aklıma geldi. Yediğim en güzel çiğ böreklerden biriydi.

· Four seasons boğazda 5 çayı.
ucuz değil evet ama muhteşem bir servis ve özen için kesinlikle

· Hatay sofrasında Pazar kahvaltısı
değişik bir deneyim, ben ki açık büfe sevmem ama tamamen yöresel ürünlerle yok yok!

· Ulus Sebat'ta kuru fasulye ve köfte
akmerkez ulus kapısı karsısında olan bu lokanta harika kuru-pilav ve muhteşem köfte yapıyor. mutlaka ama mutlaka denenmeli

· Papermoon'un risottosu
Zannedildiği kadar pahalı bir yer değil papermoon , bir öğlen en iyi dostunuzla bir pizza, bir risotta iki kadeh de şarap. siz buna değersiniz!

· Kurtuluş Despina meyhanede rakı ve fasıl
Kurtuluş son durakta kime sorsanız gösterşr. Yazın gidin, asmalar altına serilin, fasıl da öyle beyoglu fasılları gibi ağdalı değil, para para diye kulağınıza borazan dayamıyorlar.

· Refik
başka da bir şey demiyorum.

Hiç yorum yok: